вівторок, 11 грудня 2018 р.

Читаймо українське!

Шановні читачі!
           Наприкінці 2018 року Україна віддає данину пам'яті жертвам одного з найжахливіших епізодів історії нашої держави - Батуринської трагедії.
           2 листопада 1708 року російські війська під командуванням князя Меншикова та за наказом царя Петра І вщент зруйнували гетьманську столицю Батурин та вчинили жорстоку розправу над мешканцями цього українського міста. За оцінками істориків, жертвами масового вбивства стали від 11 до 15 тисяч містян, як військових, так і мирних людей.
           Ця страшна подія була помстою українському гетьману Івану Мазепі за те, що він, намагаючись звільнити Україну від утисків Москви, уклав угоду з королем Швеції Карлом ХІІ про спільний виступ проти російської армії.
           Більше про ті події пропоную вам прочитати у книгах Богдана Лепкого "Мазепа" та "Мотря". 

          «Нічого нам так не треба, як єдиномислія, ніщо нас так не руйнувало і не ослаблювало, як наша незгідливість і розтіч. Вона тільки ворогам нашим на користь виходила, а нам на превелику втрату...»
         Погодьтеся, здається, що ці слова, вкладені автором  у вуста  гетьмана Мазепи, сказані не три століття тому, а сьогодні. Вони й зараз надто актуальні, щоб бути просто історією.


Богдан Лепкий об'єктивно розкриває трагічні події, що були наслідком Полтавської битви, — відступ шведських і козацьких військ, переслідування їх царськими загонами, зрештою — душевні страждання  Мазепи, який, і на смертній постелі залишається вірним своїм ідеалам. В останню мить, звертаючись до Бога, він вимовляє святі слова: "Дай нам, Боже, вольними бути".


Запрошую до бібліотеки!

2 коментарі:

  1. У травні місяці разом із учнями своєї групи відвідала Чернігів та Батурин. Чимало інформації було почуто про одну з найбільш суперечливих постатей в історії України - Івана Мазепу. Адже за московської імперії гетьман носив тавро зрадника. За часів незалежної України більшість українців вважає його героєм. Тож приїхавши додому, вирішила прочитати роман Богдана Лепкого "Мазепа", щоб визначити своє особисте ставлення до цієї історичної постаті. Мені здалося, що автор твору дав читачам цінну пораду: не треба перетворювати Мазепу на янгола чи святого. Достатньо віддати йому належне як великому синові України, діяльному патріотові й мужньому оборонцеві інтересів української нації. Ми повинні оцінювати прагнення Мазепи бачити Україну незалежною, а не помилковість чи безпомилковість того шляху, яким гетьман намагався втілити це в життя.

    ВідповістиВидалити
  2. Я хочу поділитися з усіма, хто тут шукає позику для бізнесу або особистого користування, щоб зв’язатися з паном Педро на pedroloanss@gmail.com, тому що пан Педро та його кредитна компанія – це все, кому я довіряю, коли справа доходить до вирішення фінансової ситуації, тому я рекомендую хтось шукає фінансової допомоги, щоб зв’язатися з містером Педро з річною прибутковістю кредиту 2 ставки, зараз? Ви розумієте, чому я виберу Педро з його кредитною компанією 100 справжніх фінансів.

    ВідповістиВидалити