Етноклуб "Світлиця"

Етноклуб "Світлиця" - це факультатив з вивчення народознавства. В роботі клубу беруть участь учні, педагоги та батьки - усі, кого цікавлять українські народні традиції, звичаї та обряди. Заняття проходять один раз на місяць і обов'язково складаються з теоретичної та практичної частини.


Програма етнографічного клубу "Світлиця".




Вересень.    Етнографічне районування України. Презентація книги Ірини Ігнатенко "Етнологія для народу".

Жовтень.    Осіння обрядовість. Спортивно-театралізоване свято "Козацькі розваги на веселому ярмарку". Екскурсія до Національного заповідника "Хортиця".

Листопад.   Українська традиційна кухня. Майстер-клас з приготування українських страв. Виставка-частування.

Грудень.     Зимова обрядовість. Літературно-музична композиція "Колядуємо на щастя, на добро!" Підготовка гурту колядників на Різдвяні свята.

Січень.       Народні промисли і ремесла. Майстер-класи з української вишивки та виготовлення очеретяних та солом'яних скульптур.

Лютий.       Весняна обрядовість. Театралізоване свято "Масляну зустрічаймо, весну закликаймо!".

Березень.    Сімейні обряди та звичаї. Літературно-музична композиція "Благословіть, батьку й мати, сватів засилати".

Квітень.     Український фольклор. В гостях у Народного театру танцю "Надія". 

Травень.    Народна архітектура. Екскурсія до Національного музею народної архітектури та побуту України у Пирогові, м. Київ.

Червень.    Літня обрядовість. "Зелені свята" - відпочинок на природі.



Відлуння проведених засідань етноклубу "Світлиця".



Середа, 28 вересня 2016 р.

Відкриття етноклубу "Світлиця".

         Сьогодні етноклуб "Світлиця" зібрав у бібліотеці училища тих, кому цікаві народні традиції, звичаї та обряди. На першому засіданні обговорили та затвердили програму на нинішній навчальний рік.
         Цікавою була презентація новинки нашої бібліотеки - книги "Етнологія для народу".



 Ігнатенко І.
     Етнологія для народу. Свята. традиції,
звичаї, обряди, прикмети, вірування українців / Ірина Ігнатенко. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 320 с.

Ця книга запрошує читача в магічний світ української народної культури, дає можливість доторкнутися до прадавніх вірувань, зрозуміти, чому багато традицій збереглися  донині.

Цього року етноклуб "Світлиця" підготував багато цікавого: різноманітні бесіди, зустрічі, майстер-класи, театралізовані свята, подорожі.
Запрошуємо приєднатися до гурту любителів народознавства!



Понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Про осінні обряди в етноклубі "Світлиця".

     Минулого тижня в етноклубі "Світлиця" говорили про обрядовість осіннього циклу: обжинки, ярмарки, сватання, весілля.
        Продовженням теми стало спортивно-театралізоване свято "Козацькі розваги на веселому ярмарку". Цей захід вже давно став традиційним в училищі, він проходить кожного року напередодні Дня українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці.







Вівторок, 22 листопада, 2016 р.

       В етноклубі "Світлиця" пригощали українськими стравами.




    Сьогодні в клубі говорили про українські традиційні страви. І не тільки говорили, а й вчилися готувати, а потім пригощалися.
      Змістовну розповідь про українську кухню нам підготували Наталія Миколаївна Гольцова, викладач спеціальних дисциплін з професії "Кухар. Пекар." та учні груп кухарів. На практичний майстер-клас з приготування м'ясних рулетів запросила нас шеф-кухар училища Ірина Олексіївна Трусова. А потім була виставка українських страв і смачне частування.
          Було цікаво, яскраво і дуже смачно! Дякуємо!





































Понеділок, 16 січня 2017 р.

Про Різдвяні традиції в етноклубі "Світлиця".

        Напередодні Нового року учні груп 4опр, 36е та викладачі зібралися на чергове засідання етноклубу "Світлиця".
  Говорили про багатство української народної культури, яскраву обрядовість зимових свят. Дізналися про традиції, пов'язані  з  Днем Катерини, Андрія, Варвари, Миколи-Чудотворця, Різдвом Христовим, Маланки та Василя, Святом Водохреща. Навчилися відрізняти Багату кутю, Щедру кутю та Голодну кутю. 
     Слухали колядки, щедрівки,  смакували святковим короваєм, який випекли для нас в училищній пекарні та запашним узваром із сушених плодів та ягід.
       Дякую всім, хто допомагав у проведенні заходу,  бажаю здоров'я,  радості, достатку на весь новий рік!
   

Немає коментарів:

Дописати коментар