вівторок, 3 листопада 2015 р.




І кожен раз мене дивує Львів
Своєю дивовижною красою.
Величне місто, аж бракує слів, 
Йому я підкорилася без бою...

Нарешті відбулася довгоочікувана подія жовтня - поїздка до Львова.
Трішечки відпочивши та розклавши враження "по поличках", хочу поділитися ними з читачами.
Є місця, відвідуючи які просто додаєш іх до колекції своїх подорожей, ніби ставиш галочку: "Я тут був".  До Львова ж хочеться повертатися знову і знову, він манить своєю довершеною красою, давньою, майже 760-річною історією, неповторною архітектурою, величністю храмів і палаців, колоритністю фестивалів, спокусливим ароматом кави і шоколаду.
Дуже люблю це місто: тут забуваєш про буденне і реальність стає казкою. У такі хвилини хочеться поділитися своїми емоціями з іншими, тому й народжується бажання влаштувати подорож для учнів, щоб якомога більше людей доторкнулися до  дивовижної краси, на яку так багата Україна.
Вже й не пригадаю, скільки разів була у Львові, знаю про нього досить, щоб провести невеличку екскурсію центром міста, та все ж кожного разу відкриваю для себе щось нове і раніше невідоме.
Цього року місто Лева зустріло нас сонячною, теплою погодою і чаруючим різнобарв'ям золотої осені. (До речі, який би несприятливий для туристів прогноз погоди не віщував Інтернет, він жодного разу не справдився. Приємно думати, що Львів відповідає  взаємністю на мої почуття до нього.)
Природньо, що спочатку хочеться відвідати улюблені місця: привітати найстаріший в Україні університет; відчути, як захоплює подих позолота Львівської опери - одного з найкрасивіших театрів Європи; поринути у круговерть гомінливої Площі Ринок; вклонитися величному Домініканському собору; скуштувати гарячого шоколаду.


А наступного дня прокидається бажання нових відкриттів. Цього разу це були Будинок учених, колишнє Шляхетське касино, будівля з вражаючою зовнішньою архутектурою та вишуканим внутрішнім оздобленням; Палац Потоцьких - маленький шматочок Парижа, адже зовні він дуже схожий на паризький Лувр. Я була вражена фактом, що перше виконання всесвітньовідомого  Реквієму Моцарта відбулося у Львові, у соборі Святого Юра, а також розповіддю про Митрополита Андрея Шептицького. Як мало ми, виявляється, знаємо  історію своєї держави!
Окремо скажу про те, що ми жили в будинку, який колись належав Соломії Крушельницькій (зараз будинок № 23 по вулиці її імені), відвідали Музично-меморіальний музей славетної співачки, почули спражній запис її неповторного голосу.
Відомий американський письменник Теодор Драйзер писав:
        "Якщо не говорити про кохання, найбільше радості та задоволення в житті приносять             нам подорожі". 
А відомому французькому письменнику Анатолю Франсу належать слова:
        "Іноді один день, проведений в інших місцях, дає більше, ніж десять років життя вдома".

То ж запрошую вас, шановні читачі, подорожувати, збагачуватися інтелектуально і духовно.

Наступною може бути подорож до чарівного Закарпаття під час зимових канікул.


18 коментарів:

  1. Щира вдячність Вам за те, що вкотре наважилися зібрати групу туристів і організувати для них екскурсії. Хто іздив з Вами, той оцінить, з якою відповідальністю Ви підходите до розробки маршрутів, організації побуту, як турбуєтеся про кожного учасника поїздки... Сподіваюся, цей пост продовжать ті, кому пощастило відвідати місто Лева цієї осені?!

    ВідповістиВидалити
  2. Так,наші учні побували у казці.Такий висновок я зробила після спілкування з учасниками подорожі .Вони дуже емоційно розповідали про побачене, а їхні думки залишалися у місті Лева.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Сьогоднішні наші учні вже й не знають, що Людмила Іванівна - найактивніший турист училища. Тому, як Ви самі говорите: "Чечі на плечі"... А, якщо серйозно, запрошую Вас у наступні подорожі!

      Видалити
  3. Да,сюда хочется возвращаться снова и снова!Я уже не в первый раз была во Львове,но он не перестает меня удивлять и радовать:уютные улицы,теплая атмосфера,хорошая компания-что еще нужно для отличного времяпровождения в этом чудесном городе?
    Море эмоций и впечатлений,море фото,эстетического наслаждения и новых знаний о моем любимом уголке Украины.
    Я очень благодарна Вам,Наталья Эдуардовна,за то,что Вы организовали нам такую сказку(и за тушенку отдельное спасибо:)!
    Спасибо Вам с Ларисой Павловной,что терпели нас и не кричали,если мы где-то терялись,спасибо за завтраки и за ужины.
    Спасибо Виктору Константиновичу за предоставленный транспорт и вкусные булочки!
    Жду с нетерпением наших новых поездок♥

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Машенька, спасибо за добрые слова! С такими детьми, как вы, можно путешествовать хоть на край света. Усталость быстро проходит и забывается, а впечатления остаются на всю жизнь. А что может быть ценнее опыта и новых знаний? Только здоровье. Но ведь здоровье тоже во многом зависит от эмоций. Так что собирайтесь, мы можем побывать и в других волшебных уголках Украины: Закарпатье, Умани, Каменце-Подольском, Черновцах. Господь щедро одарил Украину красотами, нужно только хотеть их увидеть (и, к сожалению, иметь возможность).

      Видалити
    2. надеюсь,что весной мы продолжим наши путешествия)

      Видалити
  4. Кажуть, подорож - єдина річ, купуючи яку, стаєш багатшим. І це дійсно так. Здійснивши екскурсію до Львову, ми побачили місто Лева (про яке так багато чули і читали) СВОЇМИ ОЧИМА, збагатіли на нові знайомства, навчилися долати маленькі перешкоди, відкрили нові грані характерів одне одного, отримали яскраві враження та незабутні спогади на все життя.
    А за все це подяка Наталії Едуардівні, яка не просто організувала цю поїздку, а все продумала до маленьких дрібниць ( і в плані екскурсій, і в плані побуту). Ввечері, коли ми поверталися до готелю, то емоції від побаченого та почутого переповнювали нас. Та що там казати: краще один раз самому побачити, ніж сто разів почути від когось. То ж сподіваюся, що цей пост та відгуки наших туристів надихнуть вас, шановні учні, вимкнути свій комп'ютер, вийти із зони комфорту і вирушити за враженнями і пригодами.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Ларисо Павлівно! Наша поїздка виявилася такою вдалою і завдяки Вам також. З Вами дуже легко і приємно подорожувати, ми були, як кажуть "на одной волне". Сподіваюся, що наш тандем збережеться і в наступних поїздках.

      Видалити
    2. Я також на це сподіваюся. Буду готувати лижі)))

      Видалити
  5. Мені хочеться перш за все від усієї душі висловити щиру вдячність нашим керівникам - Наталі Едуардівні та Ларисі Павлівні!) Скажу без перебільшення - це було НЕПЕРЕВЕРШЕНО! І хоча мені вже пощастило колись побувати у Львові, але сам ця поїздка, без сумнівів, залишила незабутнє враження та назавжи закарбувалася в моєму серці ♥
    Мабуть, ще довго в моїй голові буде салют з тих неймовірних вражень, які підготувало нам місто Лева. Від величних костелів та храмів до маленьких затишних кав'ярень та сувенірних крамничок - все просто вирувало своєю неповторною атмосферою!
    І, звичайно, найважче було прощатися з цим чарівним містом, адже воно назавжди засіло в тебе в пам'яті, вбралося в кров та прив'язало до себе) Ми були втомлені, але абсолютно щасливі))
    Коли ми їхали на вокзал, в мене в голові виникла думка, що якби Львів був людиною, я би міцно-міцно його обійняла та ніколи не відпустила)

    ВідповістиВидалити
  6. Подорож щойно закінчилася, а я подумки вже будую плани на майбутню поїздку до Львова. Тепер я знаю, що таке "львівські пляцки", "запаяна кава", "кава на бамбетлі", але ми не встигли відвідати найбільший в Україні художній музей, мало погуляли чарівним Шевченківським гаєм, не побували у музеї пивоваріння і, хто знає, скільки ще цікавого приховує це дивовижне місце. Памятаєш, Насте, як просто з нами спілкувався директор Будинку вчених, що ми спочатку прийняли його за охоронця, як він запрошував провести особисті урочистості у тому палаці? Як щодо весілля у Львові, у такому вишуканому місці? Або ви можете поїхати навчатися до Львова - цього року львівські вузи очолювали рейтинг за кількістю абатурієнтів. Ніколи не переставайте мріяти, адже мрії мають властивість збуватися!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мені здається, що приховує воно дуууже багато, і скільки б разів ми там не були - два, п'ять або десять - пізнати це місто сповна просто неможливо!)

      Видалити
  7. Хочу висловити вдячність за незабутню подорож до Львова. Це було перше моє знайомлення з цим містом. І залишило мені купу приємних вражень, що дух перехоплювало. Це, безперечно, дуже гарне і цікаве місто, настрій був чудовий, оскільки сама атмосфера у місті дарує почуття радості. Відкрила для себе багато гарних місць, куди хочеться повертатись знову і знову. Завдяки нашим керівникам - Наталі Едуардівні та Ларисі Павлівні , ця поїздка була вдалою та організована на високому рівні. Дякую за таку неперевершена поїздку, все було чудово!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за такі теплі слова! На власному досвіді знаю, що перше враження - найсильніше! Мене дуже тішить думка, що майже все задумане здійснилося, що подорож наша виявилася вдалою і запам'ятається надовго. Саме заради цього вона й була організована.

      Видалити
  8. Я хочу подякувати нашим організаторам,які все продумали та втілили в життя.Львів-це неперевершене місто в якому дуже приємна атмосфера,приємні люди и неперевершена краса.У мене дуже багато хороших емоцій и вражень!Очікую наступної поїздки до чарівних та мальовничих містам України!)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я, в свою чергу, дякую всім дівчатам за те, що були чемними і стриманими між собою, ввічливими з оточуючими, відповідальними і дисциплінованими. Ці ваші якості відмітили ми з Ларисою Павлівною, про вас добрі слова говорили нам і пасажири потягів, і працівники готелю. Така організована група трапляється дуже рідко, і в цьому також є запорука вдалої поїздки.
      А наступні подорожі обов'язково будуть!

      Видалити